Open Mobile Menu

RIKTHIMI I FOKËS MË TË RREZIKUAR NË TOKË

Foka e Mesdheut (Monachus monachus) është specia më unike e detit Mesdhe. Gjithashtu është gjitari ujor më i rrezikuar në të gjithë botën.

RRETH NESH

Projekti “Eastern Adriatic Monk Seal” është zhvilluar në bashkëpunim dhe me mbështetjen e Fondacionit EuroNatur, duke synuar zgjerimin e njohurive dhe përvojës bazë që MOm / Shoqata Greke për Studimin dhe Mbrojtjen e fokës ka fituar në Greqi për rreth 30 vitet e fundit, tek organizatat e tjera kombëtare nga Shqipëria, Kroacia dhe Mali i Zi, për të mbuluar gjithë bregdetin lindor të Adriatikut, ku kjo specie e rrallë ka filluar të shfaqet gjatë viteve të fundit.

PROJEKTI

Foka e Mesdheut (Monachus monachus) është specia më unike e detit Mesdhe. Gjithashtu është gjitari ujor më i rrezikuar në të gjithë botën. Sipas Listës së Kuqe të IUCN (2015) foka renditet me statusin “e rrezikuar”. Keqtrajtimi i gjitarit prej shekujsh ka ndikuar në zhdukjen e këtij lloji. Habitati i përshtatshëm për pushimin dhe riprodhimin e tyre (shpellat detare) është i kërcënuar nga aktivitetet humane si psh: zhvillimi i turizmit dhe urbanizimi, të cilat kanë çuar në dëmtim, shkatërrim dhe copëzim habitati.

SPECET

Monk seals are part of the mammalian group of carnivores named Pinnipedia, which includes all the species of seals, sea lions and walrus. The first seals appeared on the face of the earth approximately 20 million years ago. But, before evolving into top marine predators, the ancestors of seals used to live on land and were carnivores. Seals are therefore considered to be closely related to some terrestrial carnivores, such as bears! As indicated by the name Pinnipedia, these animals have flippers instead of legs which are well adapted to the needs of their aquatic life.